Gıda Teknolojileri Alanı

Gıda Teknolojisi

18.01.2018 1622

   GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

 

ALANIN TANIMI:

Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri

uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve

mikrobiyolojik  yönden  gıda  kontrol  hizmetlerini  gerçekleştirerek  tüketime  uygun  gıda

maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Okulumuzun Gıda Teknolojisi Alanında eğitim veriyoruz.

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR :

•Gıda İşleme Dalı

Gıda teknolojisi alanı Kalite kontrol ve Gıda işleme dalları Gıda işleme dalı olarak birleştiği için okulumuzda sadece Gıda İşleme Dalında orta öğretim düzeyinde eğitim verilmektedir.

  

ALANIN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Gıda teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin;

 

·         Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,

 

·         Kimya ve biyoloji konularına ilgili,

 

·         Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,

 

·         Dikkatli ve sorumluluk sahibi,

 

·         Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir.

 

 

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli  üretimin  artması  ve  dış  pazarda  rekabetin  çok  hızlı  olan  bilimsel

ve   teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.

Gıda  sektörünün  uluslararası  standartlarda  kaliteli  ürün  üretme  ve  pazarlama  çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını  artırmaktadır. Ayrıca  ülkemizdeki  gıda  sektörlerinin  problemlerini  çözmek  ve dünya ölçeğinde hak edilen  yere  gelmek için  gıda sektöründe  yeni düzenlemelere ihtiyaç

duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine

dair 5179 sayılı kanun çıkarılmıştır.

TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda  sektörünün  gelişmesine  olumlu  yönde  etkileyerek  nitelikli  gıda  kontrol  ve  üretim

elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına

yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okulumuzda Gıda teknolojisi alanında eğitim vermeye başlamıştır.

 

EĞİTİM ve KARİYER İMKANLARI

Meslek eğitimi, Gıda Teknolojisi alanının diploma programında verilmektedir. Eğitim süresi dört yıldır. Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler, Üniversitede başarılı oldukları takdirde dört  yıllık  fakültelerin  ilgili  bölümlerine  girebilecekleri

 gibi,   iki yıllık Meslek Yüksek okullarına da devam edebilirler.

Meslek  Yüksekokullarını  başarıyla  bitirenler  dikey  geçiş  sınavında  başarılı  oldukları

takdirde,  alanları  ile  ilgili  dört  yıllık  fakültelere devam  edebilirler.

 

Devam  edebilecekleri bölüm ve fakülteler;

 

·         Beslenme ve Diyetetik

 

·         Kimya

 

·         Gastronomi

 

·         Biyokimya

 

·         Ev Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği

 

·         Ziraat Mühendisliği

 

·         Gıda Mühendisliği

 

 

Bu alandan mezun olan bir gıda kontrol teknisyeninin görevleri;

• İş organizasyonu yapmak.

• Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak.

• Analiz öncesi hazırlık yapmak.

• Numuneyi analize hazırlamak.

• Numunin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak.

• Analiz sonrası işlemleri yapmak.

• Analiz formlarını doldurmak.

• Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek.

• Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

 

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gıda Kontrol teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkanı bulabilmektedirler. Hizmet sektöründe

marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı

olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır. Hizmet sektöründe; marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler unlu mamüller üreten kuruluşlar vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.

 

STAJ İMKANLARI

            AYNES ve ATASANCAK A.Ş. şirketleri başta olmak üzere Acıpayam'daki ve civardaki bütün gıda işetmerinde staj yapabilirler.


21-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-2022