Gıda Teknolojisi
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
ALANIN TANIMI:
Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri
uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve
mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda
maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Okulumuzun Gıda Teknolojisi Alanında eğitim veriyoruz.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR :
•Gıda İşleme Dalı
Gıda teknolojisi alanı Kalite kontrol ve Gıda işleme dalları Gıda işleme dalı olarak birleştiği için okulumuzda sadece Gıda İşleme Dalında orta öğretim düzeyinde eğitim verilmektedir.
ALANIN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gıda teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin;
· Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
· Kimya ve biyoloji konularına ilgili,
· Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
· Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
· Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel
ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.
Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç
duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine
dair 5179 sayılı kanun çıkarılmıştır.
TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim
elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına
yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okulumuzda Gıda teknolojisi alanında eğitim vermeye başlamıştır.
EĞİTİM ve KARİYER İMKANLARI
Meslek eğitimi, Gıda Teknolojisi alanının diploma programında verilmektedir. Eğitim süresi dört yıldır. Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler, Üniversitede başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine girebilecekleri
gibi, iki yıllık Meslek Yüksek okullarına da devam edebilirler.
Meslek Yüksekokullarını başarıyla bitirenler dikey geçiş sınavında başarılı oldukları
takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelere devam edebilirler.
Devam edebilecekleri bölüm ve fakülteler;
· Beslenme ve Diyetetik
· Kimya
· Gastronomi
· Biyokimya
· Ev Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
· Ziraat Mühendisliği
· Gıda Mühendisliği
Bu alandan mezun olan bir gıda kontrol teknisyeninin görevleri;
• İş organizasyonu yapmak.
• Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak.
• Analiz öncesi hazırlık yapmak.
• Numuneyi analize hazırlamak.
• Numunin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak.
• Analiz sonrası işlemleri yapmak.
• Analiz formlarını doldurmak.
• Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek.
• Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda Kontrol teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkanı bulabilmektedirler. Hizmet sektöründe
marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı
olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır. Hizmet sektöründe; marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler unlu mamüller üreten kuruluşlar vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.
STAJ İMKANLARI
AYNES ve ATASANCAK A.Ş. şirketleri başta olmak üzere Acıpayam'daki ve civardaki bütün gıda işetmerinde staj yapabilirler.